Farnosť Božieho milosrdenstva Svinia Nezaradené Zomrel otec arcibiskup Alojz Tkáč

Zomrel otec arcibiskup Alojz Tkáč

Cirkev na Slovensku sa lúči s košickým emeritným arcibiskupom Mons. Alojzom Tkáčom, ktorý zomrel v pondelok vo veku 89 rokov v Košiciach. Košická arcidiecéza zverejnila program rozlúčkových obradov, na ktoré pozýva verejnosť. 

Rakvu s pozostatkami zosnulého arcibiskupa vystavia k verejnej úcte v pondelok 29. mája o 10:00 v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach. O 15:00 bude korunka Božieho milosrdenstva. V programe je aj mariánske večeradlo, vešpery a medailón zo života arcibiskupa Tkáča. Možnosť uctenia pozostatkov a tichej rozlúčky bude prvý deň do 20:00.

V utorok 30. mája si budú môcť záujemcovia uctiť pozostatky od 7:00 ráno. O 9:00 bude modlitba svätého ruženca a o 10:30 zádušná svätá omša spojená s pohrebnými obradmi. Predsedať jej bude košický arcibiskup metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska Mons. Bernard Bober, informoval TK KBS Jaroslav Fabian. 

Po svätej omši bude zosnulý arcibiskup Tkáč pochovaný v krypte Dómu pod oltárom, kde pochovali aj zosnulého kardinála Jozefa Tomka. V deň pohrebu sa v Košiciach rozozvučia všetky zvony. Na obradoch sa bude môcť zúčastniť široká verejnosť, pred dómom bude umiestnená obrazovka so živým prenosom zádušnej svätej omše.

Pondelkové úmrtie košického emeritného arcibiskupa Mons. Alojza Tkáča zarezonovalo vo viacerých médiách. Väčšina priniesla informáciu o úmrtí s jeho životopisnými faktmi.

V deň úmrtia mimoriadne zmenili program všetky katolícke médiá. TV LUX zaradila reprízu relácie Doma je doma Rádio LUMEN prinieslo dva archívne rozhovory. Prvý poskytol pri príležitosti 50. výročia kňazstva (2011) a druhý pri príležitosti 20 rokov zodpovednosti za Košickú arcidiecézu (2010). Spomienku zaradila aj RTVS.

Zdroj: TK KBS