Farnosť Božieho milosrdenstva Svinia Nezaradené Opatrenia v kostoloch sa rušia, povinný ostáva len respirátor

Opatrenia v kostoloch sa rušia, povinný ostáva len respirátor

V kostoloch prestávajú od pondelka 14. 3. 2022 platiť všetky protipandemické opatrenia okrem povinnosti mať prekryté horné dýchacie cesty.

Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ).

V praxi to znamená, že v kostoloch sa môže opäť podávať sväté prijímanie do úst, môžu sa teoreticky opäť používať sväteničky so svätenou vodou, veriaci si pri obrade pokoja môžu podávať ruky a rušia sa aj všetky kapacitné obmedzenia.

„S účinnosťou od 14. marca 2022 sa rušia vyhlášky, ktoré upravujú pravidlá pre činnosť prevádzok maloobchodu a služieb a organizáciu hromadných podujatí. Znamená to, že všetky prevádzky a hromadné podujatia okrem toho, že fungujú v režime základ, budú od 14. marca bez kapacitných obmedzení alebo obmedzení otváracích hodín,“ uviedol ÚVZ.

Ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že k uvoľneniu opatrení pristupuje po zohľadnení aktuálnej epidemickej situácie, ktorá je charakterizovaná poklesom v počtoch prípadov naprieč vekovými skupinami, poklesom v počtoch výjazdov záchraniek a stabilizácie situácie v nemocniciach. Hygienici sa s touto argumentáciou stotožňujú.

Jedinou povinnosťou, ktorá ostáva v platnosti, je mať prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2, a to pri všetkých hromadných podujatiach, kam patria aj bohoslužby. Respirátor je povinný aj pri hromadnom podujatí v exteriéri. Ak by sa teda bohoslužba alebo nejaká pobožnosť konala vonku, veriaci sú povinní mať nasadený respirátor.

Úrad verejného zdravotníctva ešte plánuje vydať tento týždeň odporúčania hlavného hygienika, ktoré však nebudú formou vyhlášky.

Hovorca KBS Martin Kramara pre Svet kresťanstva uviedol, že z hygienických dôvodov je vhodné, aby Eucharistiu najskôr prijímali tí, ktorí si prajú prijímať do rúk, a potom tí, ktorí chcú prijímať do úst.

Slovenskí katolícki biskupi sa tiež rozhodli ponechať trvalo možnosť prijímať Eucharistiu na ruku. Podľa Kramaru si tento spôsob prijímania žiadali viacerí veriaci už aj pred pandémiou a mnohí ho poznali zo zahraničia.

„Keďže jeho rozšírenosť v kresťanskom svete je veľmi veľká, väčšina krajín ho má dávnejšie zavedený a všeobecná skúsenosť neviedla k vážnejším problémom, prijal sa tento spôsob aj pre veriacich na Slovensku,“ vysvetľuje rozhodnutie biskupov hovorca.

Kramara tiež zdôrazňuje, že veľmi dôležitá je náležitá úcta a dispozícia pri prijímaní Eucharistie, či už do úst, alebo do rúk. „Ide predovšetkým o posväcujúcu milosť ako základnú podmienku prijímania, čo je potrebné neustále zdôrazňovať v katechéze,“ pripomína.

Podľa hovorcu Prešovskej archieparchie Michala Pavlišinoviča sú mnohí veriaci úzkostliví a obávajú sa o zdravie. Aj preto sa v gréckokatolíckom arcibiskupstve bude sväté prijímanie aj naďalej podávať viacerými lyžičkami, tak ako to bolo doteraz, a stále bude obmedzené napríklad uctievanie ikon bozkom.

V chrámoch aj naďalej ponechajú dezinfekciu na ruky a je dôležité, aby veriaci boli opatrní, dodal Pavlišinovič.

Zdroj: Svet kresťanstva